Epoisses de Bourgogne
EPOISSES DE BOURGOGNE je měkký sýr pocházející z Francie.
Původ a historie
Původ tohoto sýra najdeme ve Francii již v 16. století, lokální recept, údajně vymyšlený v komunitou cisterciánů v L'Abbaye de Citeaux, později přebírá na několik set francouzských farem.
Kolem druhé světové války výroba stagnuje, ale v roce 1956 ho znovu vrací do hry dvojice zemědělců Robert and Simone Berthautovi a sýr znovu sklízí úspěch.
Vzhled, chuť, vůně…
Epoisses de bourgogne má válcovitý tvar, těsto je měkké, vláčné, má světle béžovou barvu. Povrch sýru je oranžově červený. Epoisses chutná intenzivně, výrazně. Pálenka Marc de Bourgogne sýru dodá příjemné aroma alkoholu.
Výroba
Tento sýr se vyrábí z kravského mléka sraženého bakteriemi kyseliny mléčné. Sýřenina se rychle rozpadá, je nutné hmotu tvarovat opatrně. Sýr zraje nejméně 4 týdny a během zrání se několikrát týdně omývá pálenkou a slanou vodou.
Použití Epoisses de Bourgogne v gastronomii
Tento sýr je nejvhodnější v kombinaci s čerstvým pečivem, v teplé kuchyni téměř nemá využití. Obsahuje 50% tuku v sušině.
Dostupnost a skladování
Sýr je k dostání ve specializovaných prodejnách sýrů.
Po rozkrojení je nejlépe ho spotřebovat co nejrychleji.