Esrom

ESROM je dánský sýr určený ke krájení.

Původ a historie

Sýr Esrom se začal vyrábět ve stejnojmenném klášteře Esrom v Dánsku již v 11. či 12. století. Jeho popularita se vrací na začátku 2. poloviny 20. století.

Současnost

V současnosti je tento sýr geograficky chráněn Evropskou unií, která dovoluje Esrom vyrábět pouze ve vymezeném dánském regionu.

Vzhled, chuť, vůně…

Chuť vyzrálého Estromu je výrazně pikantní, mladý chutná jemně kořeněně. Kůrka je červená a vnitřek je středně měkký a má jemnou strukturu.

Výroba

Esrom se vyrábí se z pasterizovaného kravského mléka, do kterého se přidává syřidlo. Rozdrobená sýřenina se přesypává do forem a lehkým tlakem se lisuje. Sýr se osolí a poté několik týdnů zraje

Použití sýru Esrom v gastronomii

Esrom bývá součástí sýrových mís, podává se ale také jen s chlebem a zeleninou. Ve skandinávské kuchyni se užívá k přípravě jídla jménem smorgasbord. Obsahuje 45% tuku v sušině.

Dostupnost a skladování

Esrom je běžně k dostání v supermarketech.

Uchovává se v chladničce zabalený do pergamenu a uzavřený do vzduchotěsné nádoby.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.