Feta

FETA je měkký sýr původem z Řecka.

Vzhled, chuť, vůně…

Tento sýr má pevnou konzistenci, bílou barvu a nemá žádnou kůrku. Feta má lehce nakyslou, slanou chuť a voní slabě po zkyslém mléce.

Výroba

Feta se vyrábí většinou z ovčího mléka, lze k němu přidat ale i mléko kozí. Sýřenina se ukládá do perforovaných plechových nebo dřevěných forem, aby mohla odtéci syrovátka. Po 24 hodinách lisování se těsto krájí na plátky a ukládá do ocelových nádob, které jsou naplněny solným roztokem. I s tekutinou se sýr balí do vzduchotěsných obalů.

Použití sýru Feta v gastronomii

Feta je nejoblíbenějším sýrem v Řecku a Turecku. Nesmí chybět v řeckém salátu, patří do slaných koláčů, smaží se nebo se jím plní rajčata. Obsahuje 45% tuku v sušině.

Dostupnost a skladování

Tento sýr je běžně k dostání v supermarketech.

Uchovává se v chladničce 1-2 dny zabalený do potravinové fólie.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.