Feta
FETA je měkký sýr původem z Řecka.
Vzhled, chuť, vůně…
Tento sýr má pevnou konzistenci, bílou barvu a nemá žádnou kůrku. Feta má lehce nakyslou, slanou chuť a voní slabě po zkyslém mléce.
Výroba
Feta se vyrábí většinou z ovčího mléka, lze k němu přidat ale i mléko kozí. Sýřenina se ukládá do perforovaných plechových nebo dřevěných forem, aby mohla odtéci syrovátka. Po 24 hodinách lisování se těsto krájí na plátky a ukládá do ocelových nádob, které jsou naplněny solným roztokem. I s tekutinou se sýr balí do vzduchotěsných obalů.
Použití sýru Feta v gastronomii
Feta je nejoblíbenějším sýrem v Řecku a Turecku. Nesmí chybět v řeckém salátu, patří do slaných koláčů, smaží se nebo se jím plní rajčata. Obsahuje 45% tuku v sušině.
Dostupnost a skladování
Tento sýr je běžně k dostání v supermarketech.
Uchovává se v chladničce 1-2 dny zabalený do potravinové fólie.