Floridský kamenný krab

Je rozšířený podél atlantského pobřeží Severní a Střední Ameriky. Blízcí příbuzní floridského kamenného kraba žijí v Mexickém zálivu, považují se za samostatný druh – Gulf stone crab. Zdržují se v přílivovém pásmu nebo i v hloubkách do 50m. Loví se v celém areálu výskytu. Živým krabům rybáři odkroutí klepeta, kraby potom pustí zpět do moře. Kamenní krabi se rychle zregenerují, během 18 měsíců jim narostou nová klepeta. Klepeta se ihned vaří a prodávají čerstvá, nebo se zmrazí a vyvážejí.

Hřbetní krunýř je oválný, na jeho předním okraji jsou široké, laločnaté zuby. Zbarvení je hnědé až nachově fialové, na nohách jsou příčné kroužky. Prsty klepet bývají sytě červené, klepeta jsou velká. Hřbetní krunýř dosahuje šířky max. 15cm, většinou měří jen 13cm.

Maso kamenného kraba je jemné, vhodné na přípravu studených předkrmů, salátů a koktejlů. Předvařené maso dalším vařením ztrácí chuť.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.