Fontina
FONTINA je polotvrdý sýr z Itálie určený ke krájení.
Původ
Fontina pochází z regionu Valle d´Aosta v severní Itálii
Vzhled, chuť, vůně…
Fontina je lehce aromatická. Bochníky jsou ploché, kulaté o průměru 30-45 cm, 7-10 cm vysoké a jejich hmotnost se pohybuje mezi 8-18 kg. Těsto má světlou barvu, je měkké, kůrka je 2 mm silná. Obsah tuku v sušině je 45 %.
Výroba
Fontina se vyrábí z kravského mléka, které zkysne bez přidání přísad. Sýr se za sucha solí a zraje v prostorách s teplotou 6-10 °C a vlhkostí vzduchu 90 %. Doba zrání je zhruba 3 měsíce.
Použití sýru Fontina v gastronomii
Fontina se často používá na zapékání nebo je oblíbenou přesnídávkou v kombinaci s chlebem.
Dostupnost a skladování
Tento sýr je k dostání v obchodech s italskými lahůdkami nebo ve specializovaných prodejnách.
Uchovává se v chladničce.
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.