Fourme d´Ambert

FOURME D´AMNERT je sýr s vnitřní plísní určený ke krájení.

Původ a historie

Fourme d´Ambert je jedním z nejstarších francouzských sýrů, jeho původ najdeme ve francouzském regionu Auvegne, kde také nalezneme jeho dobovou rytinu ve středověké kapli La Chaume.

Je velmi podobný sýru Fourme de Montbrison, oba jsou od roku 1972 chráněni značkou AOC.

Vzhled, chuť, vůně…

Fourme d´Ambert má tvar válečků o průměru 13 cm a výšce 20 cm. Váží zhruba 2 kg. Těsto je prorostlé modrými žilkami, jinak je téměř šedé, povrch sýru je načervenalý, okrový.

Tento sýr má jemnou chuť, voní po ořeších a houbách.

Obsah tuku v sušině je 50 %.

Výroba

Tento sýr je vyroben z ohřátého kravského mléka, do kterého se přidává syřidlo. Rozkrájená sýřenina se míchá a poté se plní do forem. Následuje očkování kulturou modré plísně a solení sýru.

Po odkapání syrovátky se sýr za častého obracení suší. Do bochníků se propichují vzduchové kanálky, aby plíseň uvnitř sýru mohla rozkvétat. Doba zrání je nejméně 28 dní.

Použití Fourme d´Ambert v gastronomii

Sýr je vhodný do salátů, lze ho použít i jako náplň do palačinek.

Dostupnost a skladování

K dostání je ve specializovaných prodejnách sýrů.

Uchovává se v chladničce zabalený do pergamenu a uložený v uzavřené nádobě. Vydrží tak několik dní.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.