Fourme d´Ambert
FOURME D´AMNERT je sýr s vnitřní plísní určený ke krájení.
Původ a historie
Fourme d´Ambert je jedním z nejstarších francouzských sýrů, jeho původ najdeme ve francouzském regionu Auvegne, kde také nalezneme jeho dobovou rytinu ve středověké kapli La Chaume.
Je velmi podobný sýru Fourme de Montbrison, oba jsou od roku 1972 chráněni značkou AOC.
Vzhled, chuť, vůně…
Fourme d´Ambert má tvar válečků o průměru 13 cm a výšce 20 cm. Váží zhruba 2 kg. Těsto je prorostlé modrými žilkami, jinak je téměř šedé, povrch sýru je načervenalý, okrový.
Tento sýr má jemnou chuť, voní po ořeších a houbách.
Obsah tuku v sušině je 50 %.
Výroba
Tento sýr je vyroben z ohřátého kravského mléka, do kterého se přidává syřidlo. Rozkrájená sýřenina se míchá a poté se plní do forem. Následuje očkování kulturou modré plísně a solení sýru.
Po odkapání syrovátky se sýr za častého obracení suší. Do bochníků se propichují vzduchové kanálky, aby plíseň uvnitř sýru mohla rozkvétat. Doba zrání je nejméně 28 dní.
Použití Fourme d´Ambert v gastronomii
Sýr je vhodný do salátů, lze ho použít i jako náplň do palačinek.
Dostupnost a skladování
K dostání je ve specializovaných prodejnách sýrů.
Uchovává se v chladničce zabalený do pergamenu a uložený v uzavřené nádobě. Vydrží tak několik dní.