Garnát obecný

Rozšířený podél evropského pobřeží od Bílého moře po Portugalsko, také ve Středozemním moři a v Černém moři. Garnát obecný se hojně loví u německého pobřeží Severního moře a zpravidla se ihned po výlovu vaří na rybářských lodích.

Tělo je šedě zbarvené, čelní roh je krátký. Garnát dorůstá do délky 9cm, patří k menším druhům krevet.

Čerství garnáti se prodávají ihned po přivezení k pobřeží, s krunýřem nebo loupaní. Rychle se kazí, nelze je převážet dlouhou bez chlazení. K dostání jsou také jako severomořští krabi, většinou konzervovaní nebo mražení. Rozmrazování má být pomalé. Vhodným způsobem tepelné úpravy je krátké vaření. Garnáti se hodí na přípravu studených pokrmů, není třeba je silně kořenit.

 

Příbuzným druhem garnáta obecného je garnát kalifornský   ( Crangon franciscorum ). Vyskytuje se podél tichomořského pobřeží USA, oba druhy se téměř neodlišují. Vhodným způsobem tepelné úpravy je vaření.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.