Geitost
GEITOST je norský sýr určený ke krájení.
Vzhled, chuť, vůně…
Příchuť tohoto sýru je lehce sladká a připomíná karamel. Geitost má okouzlující tmavě hnědou, zlatavě hnědou nebo oranžovou barvu. Obsahuje 35% tuku v sušině.
Výroba
Geitost se vyrábí se ze syrovátky z kravského mléka, doplněné menší částí kozí syrovátky. Pomalým vařením se ze syrovátky odpaří tři čtvrtiny vody, mléčná bílkovina se sráží a mléčný cukr karamelizuje.
Do sýřeniny se ještě přidává mléko nebo smetana, a to podle toho, jak má být sýr tučný. Vzniklý hnědý krém se lisuje do bloků a solí. Tento sýr nezraje.
Použití sýru Geitost v gastronomii
Může se podávat jako dezert nebo v kombinaci s marmeládou a pečivem k snídani. Nakrájený na jemné plátky na chlebu je běžnou snídaní norských dětí.
Dostupnost a skladování
Geitost je možné koupit ve specializovaných prodejnách.
Dobře zabalený lze uchovat několik dnů v chladničce.