Geitost

GEITOST je norský sýr určený ke krájení.

Vzhled, chuť, vůně…

Příchuť tohoto sýru je lehce sladká a připomíná karamel. Geitost má okouzlující tmavě hnědou, zlatavě hnědou nebo oranžovou barvu. Obsahuje 35% tuku v sušině.

Výroba

Geitost se vyrábí se ze syrovátky z kravského mléka, doplněné menší částí kozí syrovátky. Pomalým vařením se ze syrovátky odpaří tři čtvrtiny vody, mléčná bílkovina se sráží a mléčný cukr karamelizuje.

Do sýřeniny se ještě přidává mléko nebo smetana, a to podle toho, jak má být sýr tučný. Vzniklý hnědý krém se lisuje do bloků a solí. Tento sýr nezraje.

Použití sýru Geitost v gastronomii

Může se podávat jako dezert nebo v kombinaci s marmeládou a pečivem k snídani. Nakrájený na jemné plátky na chlebu je běžnou snídaní norských dětí.

Dostupnost a skladování

Geitost je možné koupit ve specializovaných prodejnách.

Dobře zabalený lze uchovat několik dnů v chladničce.

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.