Gouda

GOUDA je nizozemský sýr určený ke krájení.

Vzhled, chuť, vůně…

Gouda má tvar kola od vozu, průměr 30 cm a její povrch tvoří žlutá umělá vrstva. Mladý sýr má světlou barvu, je vláčný a pevný, stará gouda je zrnitá a má silnější kůrku.

Chuť tohoto sýru je pikantně kořeněná. Obsahuje 45 % tuku v sušině.

Výroba

Sýr Gouda je vyroben z pasterizovaného kravského mléka. K sýru se přidává koření, které zajišťuje delší dobu trvanlivosti a mění jeho aroma.

Použití Goudy v gastronomii

V kuchyni má gouda bohaté využití, je vhodná k zapékání, rozpustí se v omáčce nebo v polévce, lze ji podávat nakrájenou na obloženém chlebu.

Dostupnost a skladování

Gouda je k dostání v obchodech s potravinami.

Uchovává se v chladničce, zabalená do pergamenu a vložená do uzavřené nádoby.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.