Grana Padano
GRANA PADANO neboli parmazán je tvrdý sýr pocházející z Itálie.
Původ a historie
Grana Padano je jedním z mála sýrů, který může konkurovat králi sýrů Parmigiano-Reggiano, jeho historie je dlouhá již stovky let a dodnes se vyrábí v oblastech severovýchodní Itálie.
Vzhled, chuť, vůně…
Grana Padano je lehce pikantní, jemně slaný, aromatický a slabě nakyslý sýr s tvrdou slupkou a zrnitým těstem, které může být křehké a lámavé.
Obsahuje 32 % tuku v sušině.
Výroba
Grana Padano je vyroben z kravského mléka, které se částečně odtučňuje. Za přítomnosti kyselých fermentů probíhá srážení. Sýr vyzrává při teplotě 15-22 °C po dobu 1-2 let.
Použití sýru Grana Padano v gastronomii
Tento sýr je vhodný ke krájení nebo na strouhání. Velmi často se používá do nejrůznějších anglických pokrmů, zejména k těstovinovým jídlům.
Dostupnost a skladování
Grana Padano se prodává v obchodech s potravinami i v supermarketech.
Dobře zabalený sýr lze uchovat v chladničce poměrně dlouhou dobu.