Grana Padano

GRANA PADANO neboli parmazán je tvrdý sýr pocházející z Itálie.

Původ a historie

Grana Padano je jedním z mála sýrů, který může konkurovat králi sýrů Parmigiano-Reggiano, jeho historie je dlouhá již stovky let a dodnes se vyrábí v oblastech severovýchodní Itálie.

Vzhled, chuť, vůně…

Grana Padano je lehce pikantní, jemně slaný, aromatický a slabě nakyslý sýr s tvrdou slupkou a zrnitým těstem, které může být křehké a lámavé.

Obsahuje 32 % tuku v sušině.

Výroba

Grana Padano je vyroben z kravského mléka, které se částečně odtučňuje. Za přítomnosti kyselých fermentů probíhá srážení. Sýr vyzrává při teplotě 15-22 °C po dobu 1-2 let.

Použití sýru Grana Padano v gastronomii

Tento sýr je vhodný ke krájení nebo na strouhání. Velmi často se používá do nejrůznějších anglických pokrmů, zejména k těstovinovým jídlům.

Dostupnost a skladování

Grana Padano se prodává v obchodech s potravinami i v supermarketech.

Dobře zabalený sýr lze uchovat v chladničce poměrně dlouhou dobu.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.