Graukäse
GRAUKÄSE je sýr a specialita z kyselého mléka, původem z Tyrolska.
Vzhled, chuť, vůně…
Sýr má tvar bochníku, podlouhlých hranolů nebo šišek. Jeho hmotnost je 250 g – 3 kg. Těsto je žlutobílé, mramorované, mastné nebo suché, jsou v něm drobné trhlinky.
Na povrchu sýra je modrošedá až zelenošedá plíseň, kůrka je tenká. Tento sýr chutná výrazně kysele, vyzrálejší má ostřejší chuť. Obsah tuku v sušině je 0 %.
Výroba
Graukäse se vyrábí z odtučněného mléka sráženého bakteriemi kyseliny mléčné. Sýřenina vzhledem připomíná netučný tvaroh. Vzniklá hmota se plní do forem, doba zrání je 10 dní.
Použití Graukäse v gastronomii
Tento sýr se nakládá do octa, oleje a koření, je vhodný k tmavému chlebu. Někteří gurmáni si na tomto sýru pochutnávají i ve speciální sýrové polévce.
Dostupnost a skladování
Graukäse je k dostání pouze ve specializovaných prodejnách sýrů.
V chladničce vydrží několik dní, nejlépe pokud je uložený v umělohmotné nádobě.