Graukäse

GRAUKÄSE je sýr a specialita z kyselého mléka, původem z Tyrolska.

Vzhled, chuť, vůně…

Sýr má tvar bochníku, podlouhlých hranolů nebo šišek. Jeho hmotnost je 250 g – 3 kg. Těsto je žlutobílé, mramorované, mastné nebo suché, jsou v něm drobné trhlinky.

Na povrchu sýra je modrošedá až zelenošedá plíseň, kůrka je tenká. Tento sýr chutná výrazně kysele, vyzrálejší má ostřejší chuť. Obsah tuku v sušině je 0 %.

Výroba

Graukäse se vyrábí z odtučněného mléka sráženého bakteriemi kyseliny mléčné. Sýřenina vzhledem připomíná netučný tvaroh. Vzniklá hmota se plní do forem, doba zrání je 10 dní.

Použití Graukäse v gastronomii

Tento sýr se nakládá do octa, oleje a koření, je vhodný k tmavému chlebu. Někteří gurmáni si na tomto sýru pochutnávají i ve speciální sýrové polévce.

Dostupnost a skladování

Graukäse je k dostání pouze ve specializovaných prodejnách sýrů.

V chladničce vydrží několik dní, nejlépe pokud je uložený v umělohmotné nádobě.

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.