Greyerzer

GREYERZER je švýcarský tvrdý sýr určený ke krájení.

Původ a historie

Ve Švýcarsku byla jeho produkce zahájena v roce 1113, nicméně první zmínky o tomto sýru se našly již na počátku 2. století n. l. v oblasti Gruyére, kde se dnes sýr vyrábí.

Současnost

V současnosti se sýr vyrábí několika Švýcarských kantonech. Jedná se o sýr s velkou produkcí, v roce 2009 bylo ve Švýcarsku vyrobeno přes 26 tisíc tun Greyerzeru.

Vzhled, chuť, vůně…

Greyerzer má tvar kulatého bochníku o hmotnosti 35-40 kg, průměru 55-65 cm a výšce 9,5-12 cm.

Těsto má pevnou konzistenci, kůrka je mazlavá a zrnitá, nahnědlé barvy. Sýr má ovocnou příchuť se slaným základním tónem.

Výroba

Tento sýr se vyrábí z čerstvého kravského mléka, které se zahřívá v otevřených měděných kotlích. Po přidání syřidla se vzniklá sýřenina rozdrtí a znovu ohřívá za stálého míchání.

Poté se hmota překládá do forem, ve kterých se lisuje nejméně 16 hodin. Tlak nesmí být příliš slabý, jen tak lze dosáhnout rovnoměrného odtékání syrovátky.

Sýr se za sucha solí a vkládá se do solné lázně. Doba zrání je 5-12 měsíců.

Použití Greyerzeru v gastronomii

Sýr se výborně taví, proto je vhodný na zapékání gratinovaných jídel a nákypů, na sýrové fondue i do omáček.

Obsah tuku v sušině je 49%.

Dostupnost a skladování

Sýr Greyerzer je běžně k dostání.

Skladuje se zabalený do pergamenu a děrované hliníkové fólie.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.