Havarti

HAVARTI je polotvrdý sýr určený ke krájení původem z Dánska.

Vzhled, chuť, vůně…

Tvar bochníků je hranatý nebo kulatý. Hmotnost je 2-4,5 kg. Těsto je světle žluté s malými oky, kůrka je omývána a povrch sýru tvoří vrstva červeného vosku.

Chuť sýru je pikantní, mírně kyselá a vůně máslová.

Obsah tuku v sušině je 30%.

Výroba

Havarti se vyrábí se z pasterizovaného kravského mléka.

Rozdrobená sýřenina se vkládá do forem a lisuje. Poté se sýr nasolí a nejméně 1 měsíc zraje.

Podle druhů sýru se k sýřenině přidávají bylinky nebo koření.

Druhy

Na trhu jsou k dostání také ochucené varianty, k dochucení se používají například brusinky, česnek, kmín, kopr, pažitka, paprika nebo jalapeño.

Použití sýru Havarti v gastronomii

Havarti je vhodný na obložené chleby v kombinaci se zeleninou. Pokud je obsah tuku vyšší, lze sýr používat také na zapékání.

Dostupnost a skladování

K dostání je tento sýr ve specializovaných prodejnách.

Uchovává se zabalený do fólie či pergamenu v chladničce.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.