Havarti
HAVARTI je polotvrdý sýr určený ke krájení původem z Dánska.
Vzhled, chuť, vůně…
Tvar bochníků je hranatý nebo kulatý. Hmotnost je 2-4,5 kg. Těsto je světle žluté s malými oky, kůrka je omývána a povrch sýru tvoří vrstva červeného vosku.
Chuť sýru je pikantní, mírně kyselá a vůně máslová.
Obsah tuku v sušině je 30%.
Výroba
Havarti se vyrábí se z pasterizovaného kravského mléka.
Rozdrobená sýřenina se vkládá do forem a lisuje. Poté se sýr nasolí a nejméně 1 měsíc zraje.
Podle druhů sýru se k sýřenině přidávají bylinky nebo koření.
Druhy
Na trhu jsou k dostání také ochucené varianty, k dochucení se používají například brusinky, česnek, kmín, kopr, pažitka, paprika nebo jalapeño.
Použití sýru Havarti v gastronomii
Havarti je vhodný na obložené chleby v kombinaci se zeleninou. Pokud je obsah tuku vyšší, lze sýr používat také na zapékání.
Dostupnost a skladování
K dostání je tento sýr ve specializovaných prodejnách.
Uchovává se zabalený do fólie či pergamenu v chladničce.