Herrgårdost

HERRGARDOST, někdy známý jako Vadenost, je populární švédský sýr určený ke krájení.

Původ a historie

Sýr Herrgardsost pochází ze Švédska, kde se začal vyrábět v 18. století. Je pojmenován podle přístavního města Vadenost.

Vzhled, chuť, vůně…

Sýr má tvar i velikost kola od vozu, jeho hmotnost je 12-20 kg. Konzistence sýru je pevná, barva světle žlutá, kůrka je tenká. Obsah tuku v sušině je 28 %.

Chuť tohoto sýru je lehce ořechová, jemná, sladká a štiplavá. Sýr má charakteristické malé kulaté otvory a připomíná sýr čedar, má ale výrazně měkčí texturu.

Výroba

Sýr se vyrábí z pasterizovaného kravského mléka sráženého syřidlem. Nakrájená sýřenina se ohřívá a míchá a poté se lisuje do forem. Doba zrání je nejméně 3 měsíce.

Použití sýru Herrgårdost v gastronomii

Herrgårdost se hodí ke chlebu jako svačina, je ale vhodný i k zapékání, do sendvičů a ke krekrům.

Dostupnost a skladování

K dostání je tento sýr ve specializovaných prodejnách.

Uchovává se v chladničce zabalený do pergamenu a děrované hliníkové fólie.

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.