Herrgårdost
HERRGARDOST, někdy známý jako Vadenost, je populární švédský sýr určený ke krájení.
Původ a historie
Sýr Herrgardsost pochází ze Švédska, kde se začal vyrábět v 18. století. Je pojmenován podle přístavního města Vadenost.
Vzhled, chuť, vůně…
Sýr má tvar i velikost kola od vozu, jeho hmotnost je 12-20 kg. Konzistence sýru je pevná, barva světle žlutá, kůrka je tenká. Obsah tuku v sušině je 28 %.
Chuť tohoto sýru je lehce ořechová, jemná, sladká a štiplavá. Sýr má charakteristické malé kulaté otvory a připomíná sýr čedar, má ale výrazně měkčí texturu.
Výroba
Sýr se vyrábí z pasterizovaného kravského mléka sráženého syřidlem. Nakrájená sýřenina se ohřívá a míchá a poté se lisuje do forem. Doba zrání je nejméně 3 měsíce.
Použití sýru Herrgårdost v gastronomii
Herrgårdost se hodí ke chlebu jako svačina, je ale vhodný i k zapékání, do sendvičů a ke krekrům.
Dostupnost a skladování
K dostání je tento sýr ve specializovaných prodejnách.
Uchovává se v chladničce zabalený do pergamenu a děrované hliníkové fólie.