Herve

HERVE je měkký sýr pocházející z Belgie.

Původ a historie

Sýr Herve pochází z belgického města stejného jména. Začal se vyrábět ve 13. století.

Jeho výroba se zvedla ve století 16., kdy byl dle královského výnosu zakázán vývoz obilí, které se tedy začalo zkrmovat, a zvýšila se tak produkce mléka.

V 17. století se začal sýr vyvážet i do dalších zemí.

Vzhled, chuť, vůně…

Tento sýr má tvar krychle a vyrábí se v různých hmotnostech - 50, 100, 200 a 400 g. Těsto má málo ok, barvu slonové kosti a matový lesk, kůrka je zavlhlá, žlutooranžová.

Sýr obsahuje 45 % tuku v sušině. Herve je velmi pikantní sýr, má kořeněnou chuť i vůni.

Výroba

Herve se vyrábí z pasterizovaného kravského mléka, které se zahřívá a sráží syřidlem. Sýřenina se řeže na zrna velká jako lískový oříšek. Po oddělení od syrovátky se hmota vkládá do forem a lehce se lisuje.

Sýr zraje ve vlhkých sklepeních 5-6 týdnů. Během zrání se omývá solným roztokem několikrát týdně.

Použití Herve v gastronomii

Herve je vhodný na zapékané toasty i k pivu.

Dostupnost a skladování

Tento sýr lze koupit ve specializovaných prodejnách sýrů.

Uchovává se v chladničce zabalený do pergamenu a uložený do uzavřené nádoby.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.