Herve
HERVE je měkký sýr pocházející z Belgie.
Původ a historie
Sýr Herve pochází z belgického města stejného jména. Začal se vyrábět ve 13. století.
Jeho výroba se zvedla ve století 16., kdy byl dle královského výnosu zakázán vývoz obilí, které se tedy začalo zkrmovat, a zvýšila se tak produkce mléka.
V 17. století se začal sýr vyvážet i do dalších zemí.
Vzhled, chuť, vůně…
Tento sýr má tvar krychle a vyrábí se v různých hmotnostech - 50, 100, 200 a 400 g. Těsto má málo ok, barvu slonové kosti a matový lesk, kůrka je zavlhlá, žlutooranžová.
Sýr obsahuje 45 % tuku v sušině. Herve je velmi pikantní sýr, má kořeněnou chuť i vůni.
Výroba
Herve se vyrábí z pasterizovaného kravského mléka, které se zahřívá a sráží syřidlem. Sýřenina se řeže na zrna velká jako lískový oříšek. Po oddělení od syrovátky se hmota vkládá do forem a lehce se lisuje.
Sýr zraje ve vlhkých sklepeních 5-6 týdnů. Během zrání se omývá solným roztokem několikrát týdně.
Použití Herve v gastronomii
Herve je vhodný na zapékané toasty i k pivu.
Dostupnost a skladování
Tento sýr lze koupit ve specializovaných prodejnách sýrů.
Uchovává se v chladničce zabalený do pergamenu a uložený do uzavřené nádoby.