Hladkoun obecný
Je rozšířený od západního pobřeží Anglie a Irska k Maroku a Kanárským ostrovům, vyskytuje se také v celém Středozemním moři.
Ryby mají malé zuby s několika hroty, obě hřbetní ploutve jsou stejně velké. Hřbet má šedé zbarvení, břišní strana je světlá. Kůže je hladší než u ostatních žraloků. Hladkoun obecný dorůstá do délky max. 1,50m.
Před tepelnou úpravou je třeba ryby stáhnout z kůže. Maso je lahodné, křehké, po nakrájení na plátky vhodné ke smažení na přírodní způsob nebo v těstíčku. Vhodným způsobem úpravy je také dušení na bílém víně.
Hladkoun obecný je v některých středomořských zemích považován za velmi hodnotnou a chutnou konzumní rybu.
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.