Hranáč šedý

Vyskytuje se u pobřeží po obou stranách Atlantského oceánu. Žije na mořském dně, živí se raky a malými rybkami.

Tělo hranáče šedého je zavalité s malými kostěnými hrby a čtyřmi řadami trnů. Hřbetní ploutve pokrývá silný záhyb kůže, břišní ploutve jsou srostlé do přísavného kotouče. Zbarvení těla je hnědavě a modravě šedé, v období tření velmi pestré. Hranáč šedý dorůstá do délky max. 60cm.

Maso je mírně vodnaté, vhodné především k dušení. V severských zemích se hranáč prodává čerstvý, uzený nebo nasolený, u německého pobřeží Baltského moře jsou specialitou uzené filety z hranáče. Jikry se zpracovávají na způsob kaviáru, nazývají se také falešný kaviár.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.