Hřebenatka svatojakubská (mušle svatého Jakuba)

Je rozšířená v celém Středozemním moři a podél atlantského pobřeží Španělska, Portugalska a Maroka.

Schránky hřebenatek svatojakubských mají výrazná žebra s ostrými hranami. Levá lastura je plochá, pravá vypouklá. Tzv. ouška (odstávající výrůstky po stranách zámku) jsou symetricky uspořádaná. Tyto hřebenatky dorůstají do délky max. 15cm. Z kulinářského hlediska se jedná o velmi ceněné mušle.

Vhodným způsobem tepelné úpravy je smažení na másle. Hřebenatky svatojakubské lze konzumovat také syrové, hodí se i ke grilování. Často se podávají gratinované ve vypouklé lastuře. Vždy je důležité dodržet krátkou dobu tepelné úpravy, jinak je maso tuhé.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.