Hřib dutonohý

Patří do skupiny hřibovitých, doba výskytu je od července do října. Klobouk hřibu dutonohého je 50-120mm široký, široce kuželovitý, ve stáří až plochý nebo uprostřed vtlačený, šupinatě plstnatý. Zbarvený je žlutohnědě až červenohnědě, vzácně také žlutě. Rourky jsou olivově zelené, mírně sbíhající na třeň. Póry jsou radiálně protažené, žluté, zelenožluté, nakonec olivově žluté. Třeň o rozměrech 50-100x8-30mm je válcovitý, na bázi téměř kyjovitý. Nad prstenovitou zónou je žlutavý, směrem k bázi žlutohnědý, jemně šupinatý, dutý. V mládí je třeň spojený s okrajem klobouku bělavým závojem, který na něm potom tvoří prstenovitou zónu. Dužnina je bělavá až nažloutlá, na řezu nemění barvu. Má mírnou, po delším žvýkání slabě palčivou chuť a houbovou vůni.

Hřib dutonohý roste poměrně hojně, obvykle ve skupinách, pod modříny, se kterými tvoří mykorrhizu. Vyskytuje se v podhorských a horských oblastech.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.