Hřib hnědorůžový

Patří do skupiny hřibovitých, doba výskytu je od července do září. Klobouk hřibu hnědorůžového je 45-120mm široký, hladký, suchý. Zbarvený je hnědočerveně až sytě červeně, vzácně s olivovým nádechem, ve stáří místy žloutne. Rourky a póry jsou nejdříve světle žluté, potom sírově až citronově žluté. Po poranění modrají. Třeň o rozměrech 50-150x20-50mm je v mládí hlízovitý, ve stáří až válcovitý, nahoře citronově žlutý se žlutou síťkou. Směrem k bázi je obvykle růžový až červený s červenou síťkou, která přechází až do zrníček. Na bázi je červenohnědý, bez síťky. Dužnina je nažloutlá, místy sytěji žlutá, na řezu mírně modrozelenající. Má příjemnou chuť i vůni.

Hřib hnědorůžový roste velice vzácně, zpravidla jednotlivě. Vyskytuje se v listnatých a smíšených lesích pod buky, vzácněji také pod habry a duby.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.