Hřib kaštanový

Patří do skupiny hřibovitých, doba výskytu je od června do října. Klobouk hřibu kaštanového je 50-100mm široký, v mládí jemně plstnatý. Zbarvený je žlutohnědě, červenohnědě až kaštanově hnědě. Rourky a póry jsou nejdříve bílé, později zažloutlé. Třeň o rozměrech 30-80x8-25mm je kyjovitý nebo válcovitý, křehký, zbarvený stejně jako klobouk. Na řezu je komůrkatý až úplně dutý. Dužnina je bílá, na řezu nemění barvu.

Hřib kaštanový roste nepříliš hojně, jednotlivě nebo ve skupinách, ve světlých listnatých i jehličnatých lesích. Upřednostňuje kyselé půdy v teplejších a sušších oblastech. Jedná se o snadno poznatelnou houbu podle kaštanově hnědého klobouku a podle komůrkatého až dutého třeně. Hřib kaštanový je jedlý, není však příliš chutný.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.