Hřib kovář

Patří do skupiny hřibovitých, doba výskytu je od června do října. Klobouk hřibu kováře je 50-200mm široký, v mládí jemně plstnatý, ve stáří lysý, za vlhka mírně lepkavý. Zbarvený je tmavohnědě, někdy s olivovým nádechem. Rourky jsou žluté až olivově žluté, póry jsou v mládí zbarvené stejně, brzy jsou oranžové až oranžově červené, na okraji klobouku často se žlutavým nádechem. Třeň o rozměrech 50-150x20-40mm je obvykle válcovitý až kyjovitý, na žlutém podkladě tmavě červeně tečkovaný, bez síťky. Celá plodnice i dužnina po poranění silně modrají.

Hřib kovář roste poměrně hojně, zpravidla ve skupinách, v listnatých i jehličnatých lesích, především pod smrky a buky. Vyskytuje se zejména na kyselých půdách, dává přednost podhorským až horským oblastem. Spolu s hřibem kolodějem patří mezi nejoblíbenější modráky. V syrovém stavu nebo při nedostatečné tepelné úpravě je většina modrajících hřibů mírně jedovatá.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.