Hřib královský

Patří do skupiny hřibovitých, doba výskytu je od června do září. Klobouk hřibu královského je 60-150mm široký, jemně plstnatě vláknitý. Je nafialověle červený až modravě červený, ve stáří vybledající. Rourky a póry jsou citronově žluté až zlatožluté, ve stáří se zelenavým nádechem. Třeň o rozměrech 50-150x15-60mm je obvykle téměř kyjovitý až válcovitý, chromově žlutý, s jemnou síťkou. Dužnina je sytě žlutá, zpravidla na řezu neměnící barvu, někdy však slabě modrající. Má příjemnou chuť i vůni.

Hřib královský roste vzácně, většinou jednotlivě, v listnatých lseích, především pod duby a buky, vzácněji také pod břízami. Vyskytuje se v teplých oblastech na půdách bohatých na vápenec. Hřib královský by se neměl sbírat, patří mezi kriticky ohrožené druhy. Byl zařezen do Červené knihy a do seznamu zvlášť chráněných druhů hub. Zbarvením je nazaměnitelný s jinými druhy hub.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.