Hřib modračka

Patří do skupiny hřibovitých, doba výskytu je od května do října. Klobouk hřibu modračky je 40-80mm široký, vyklenutý, ve stáří téměř plochý, jemně plstnatý, za vlhka mírně lepkavý. Zbarvený je šedohnědě, špinavě hnědě až olivově hnědě. Rourky a póry jsou žluté až olivově žluté, na třeni někdy žebernatě protažené. Třeň o rozměrech 40-80x5-20mm je válcovitý, na bázi ztenčený a většinou špičatý. Zbarvený je sytě žlutě až krémově žlutě, na bázi červenohnědě. Je jemně šupinkatý, síťka chybí. Dužnina je žlutá, v bázi červená. Má nevýraznou chuť i vůni. Celá plodnice po dotyku a dužnina na řezu silně modrají, později se odbarvují.

Hřib modračka roste roztroušeně, jednotlivě nebo v malých skupinách, v listnatých a smíšených lesích. Vzácněji se vyskytuje také v jehličnatých porostech, v zahradách a parcích.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.