Hřib nachovýtrusý

Patří do skupiny hřibovitých, doba výskytu je od srpna do října. Klobouk hřibu nachovýtrusého je 50-150mm široký, jemně plstnatý. Zbarvený je šedohnědě až černohnědě, někdy s olivovým nádechem. Rourky a póry jsou v mládí šedé, později šedohnědé. Póry po dotyku modrozelenají. Třeň o rozměrech 50-120x12-25mm je válcovitý, někdy mírně vřetenovitý, jemně plstnatý. Zbarvený je stejně jako klobouk. Dužnina je bílá až bělavá, na řezu červenající, velmi vzácně také modrající nebo zelenající. Má mírnou chuť a zemitý, ve stáří až petrolejovitý pach.

Hřib nachovýtrusý roste velice hojně, jednotlivě nebo ve skupinách, v jehličnatých lesích, v podhorských a horských oblastech. Zřídka roste také pod listnatými stromy. Starší plodnice nejsou vhodné ke sběru. Jedná se o snadno určitelný druh podle zbarvení.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.