Hřib peprný

Patří do skupiny hřibovitých, doba výskytu je od června do listopadu. Klobouk hřibu peprného je 20-80mm široký, za vlhka mírně slizký, hladký. Zbarvený je okrově hnědavě až červenavě hnědě. Rourky jsou mírně sbíhavé, stejně jako póry zbarvené měďově červeně až hnědočerveně. Třeň o rozměrech 20-70x4-12mm je válcovitý, k bázi ztenčený, lysý. Zbarvený je žlutě až červenohnědě, na bázi se žlutým podhoubím. Dužnina je nažloutlá až špinavě bílá. Má peprnou chuť a nevýraznou vůni.

Hřib peprný roste poměrně hojně, jednotlivě nebo ve skupinách, v jehličnatých lesích v pahorkatinách až horských oblastech. Vzácněji se vyskytuje i v nížinách pod listnatými stromy. Použitelný je jen v malém množství jako koření. Jedná se o dobře poznatelný druh podle měďově červených pórů a peprné chuti.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.