Hřib plavý

Patří do skupiny hřibovitých, doba výskytu je od června do září. Klobouk hřibu plavého je 50-250mm široký, obvykle vrásčitý nebo hrbolkatý, plstnatě vláknitý, ojíněný. Zbarvený je plavě hnědě, žlutohnědě, někdy s olivovým nádechem. Po otlačení hnědne. Rourky a póry jsou světle citronové až zlatožluté, ve stáří se zeleným nádechem. Po poranění nemění barvu. Třeň o rozměrech 50-180x20-80mm je břichatý až kyjovitý, zbarvený nažloutle až světle citronově žlutě, v mládí často s červenavým nádechem, bez síťky. Nahoře je zrníčkatý, níže jemně vláknitě šupinkatý. Dužnina je na řezu světle žlutá, v bázi načervenalá. Na řezu nemění barvu. Chuť dužniny je nasládlá, vůně nakyslá, ve stáří až nepříjemně karbolová.

Hřib plavý roste roztroušeně, jednotlivě nebo ve skupinách, ve světlých listnatých lesích a parcích. Vyskytuje se především v nižších polohách, dává zřejmě přednost půdám s vyšším obsahem vápence. Nepříjemná vůně hřiba plavého ke sběru neláká, staré plodnice jsou v podstatě nepoživatelné.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.