Hřib pružný

Patří do skupiny hřibovitých, doba výskytu je od června do října. Klobouk hřibu pružného je 20-70mm široký, za vlhka slizký. Zbarvený je šedorůžově, červeně, červenohnědě až šedohnědě. Rourky jsou brzy svítivě zlatožluté, ve stáří se slabým olivovým nádechem, pružné. Póry jsou zbarvené chromově žlutě. Třeň o rozměrech 25-80x4-20mm je válcovitý, na bázi někdy kořenující. Nahoře je zlatožlutý, směrem k bázi hnědavý až hnědočervený, v horní části nevýrazně síťkovaný nebo rýhovaný od rourek. Dužnina je bělavá, nad rourkami žlutá, v bázi třeně světle červenohnědá. Je pružná, neměnící barvu. Má příjemnou nakyslou chuť a lehkou ovocnou vůni.

Hřib pružný roste velice vzácně, jednotlivě nebo ve skupinách, v listnatých lesích. Vyskytuje se především na půdách bohatých na vápenec v nížinách a pahorkatinách v teplých oblastech. Jedná se o vzácnou houbu, nemá proto praktický význam.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.