Hřib vlčí

Patří do skupiny hřibovitých, doba výskytu je od července do října. Klobouk hřibu vlčího je 60-140mm široký, jemně sametový, ve stáří olysávající, suchý. Zbarvený je bělavě až šedě s nádechem do zelené barvy, potom je zelenavý nebo zelenohnědý, s malými červenými skvrnami, na okraji se žlutým odstínem. Rourky jsou žluté, potom okrově žluté. Po poranění modrají stejně jako póry, které jsou nejdříve zbarvené stejně jako rourky, brzy se ale zbarvují do červena a později do purpurova. Třeň o rozměrech 40-100x20-60mm je válcovitý až mírně kyjovitý, žlutý, potom hnědožlutý až nazelenalý, na bázi s hnědými skvrnami, bez síťky, s jemnou načervenalou kresbou. Dužnina je žlutá, v bázi třeně hnědavá, na řezu pásovitě modrající.

Hřib vlčí roste velmi vzácně, jednotlivě nebo v malých skupinách. Vyskytuje se v bučinách

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.