Hřib zavalitý

Patří do skupiny hřibovitých, doba výskytu je od června do října. Klobouk hřibu zavalitého je 75-200mm široký, vrásčitý až hrbolkatý, lepkavý. V mládí je zbarvený v různých odstínech žluté a zelené barvy, později je šedohnědý nebo světle žlutohnědý s červenými skvrnami. Rourky jsou žluté, póry zlatožluté, v dospělosti oranžově červené až sytě červené, často žlutě skvrnité, ve stáří až olivově zelené. Třeň o rozměrech 40-150x30-80mm je břichatý až kyjovitý, chromově až oranžově žlutý. Je obvykle zelenavě, později rezavě skvrnitý, vzácněji ve stáří červený. V horní části je jemná žlutá, později červená síťka s pravidelnými oky. Povrch celé plodnice po poranění mění barvu na modrou až červenomodrou. Dužnina je těžká a tvrdá, v bázi třeně zbarvená šedofialově. Na řezu se ihned zbarvuje přes žlutozelenou nebo šedozelenou barvu do tmavomodré barvy.

Hřib zavalitý roste velmi vzácně, jednotlivě nebo v malých skupinách. Vyskytuje se ve světlých lesích na půdách bohatých na vápenec. Jedná se o vzácnou houbu, která nemá praktický význam.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.