Hřib žlutý

Patří do skupiny hřibovitých, doba výskytu je od června do října. Klobouk hřibu žlutého je 50-160mm široký, výrazně plstnatý, za vlhka někdy mírně slizký. Zbarvený je sírově až citronově žlutě, později až zelenavě žlutě, někdy s oranžovým nebo červenavým nádechem. Rourky a póry jsou citronově až sírově žluté. Třeň o rozměrech 40-120x25-60mm je obvykle břichatý až kyjovitý, na bázi kuželovitě ztenčený. Zbarvený je stejně jako klobouk nebo světleji, síťka chybí. Je jen jemně plstantý a vločkatě tečkovaný. Dužnina je žlutá, v bázi třeně s vínově červeným nádechem. Má nakyslou chuť a slabě voní po pestřecích. Celá plodnice i dužnina po poranění okamžitě indigově modrají.

Hřib žlutý roste velmi vzácně, většinou jednotlivě, v listnatých lesích. Vyskytuje se zejména v nižších polohách, upřednostňuje teplejší oblasti.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.