Hrozinkový ocet
HROZINKOVÝ OCET – někdy známý jako rozinkový ocet se vyrábí z vinných rozinek. Podobně se vyrábí také ocet fíkový, datlový nebo medový. Všechny tyto octy jsou si chuťově podobné.
Exotický a sladký…
Pro svou chuť a jedinečné aroma je rozinkový ocet využíván zejména v orientální kuchyni. Jeho popularita je nejvyšší především v zemích, jako je jako Turecko, Maroko, Španělsko a Řecko, kde se také nejčastěji vyrábí
Vzhled, chuť a vůně…
Aroma rozinkového octa je výrazné a ovocné.
Použití rozinkového octa v gastronomii
Rozinkový olej je oblíbený zejména v orientální kuchyni. Hodí se k pokrmům z drůbežího nebo jehněčího masa.
Zdraví a vitamíny
Obsah kyseliny v hrozinkovém octu je nejméně 5 %, obsah zbytkového alkoholu je menší než 0,5 % objemu. Obsah zbytkového cukru a draslíku je vysoký, stejně je tomu i u datlového a fíkového octa.
Dostupnost a skladování
Rozinkový ocet je k dostání pouze ve specializovaných prodejnách octů a olejů. Uchovává se v chladu a temnu, dobře uzavřený.