Husa

Husa se nechová jen na maso, ale i pro produkci jater a peří. Husy z intenzivního výkrmu dosáhnou přibližně za 15 týdnů 4,5 až 5,5 kilogramu váhy. Při chovu ve výběhu dosáhnou této váhy za dobu dvakrát tak dlouhou.

Protože husa je vodní pták, má pod kůží poměrně hodně tuku a tak se většinou peče v troubě nebo griluje, a to nejlépe na roštu, aby tuk mohl odkapávat.

Gurmánskou lahůdkou jsou husí játra, která vznikají speciálním způsobem výkrmu, tzv. játrovým dokrmem. Nejžádanější a nejkvalitnější sádelnatá játra pochází především z Francie, ale exportuje je i Maďarsko, Izrael a Polsko. Na český trh se jen málo dostávají čerstvá, většinou se prodávají předvařená nebo jako paštiky. Největší kvalitu mají v zimě, ve Francii jsou čerstvá nabízena v období od listopadu do března.

 

Druhy a poddruhy husy

 

Husa běločelá

  • eurosibiřská
  • aljašská
  • grónská
  • pacifická
  • nearktická

Husa velká

  • evropská
  • azijská
  • husa domácí

Husa krátkozobá

Husa labutí domácí

Husa malá

Husa polní

  • evropská
  • západosibiřská
  • jakutská
  • jamalská
  • severosibiřská

Husa indická

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.