Ibérico
IBÉRICO je polotvrdý sýr na krájení pocházející ze Španělska.
Vzhled, chuť, vůně…
Sýr má tvar válce o průměru 20 cm, jeho hmotnost je 3-4 kg a vysoký je 15 cm. Povrch sýru tvoří vrstva parafinu zabraňující vysychání. Kůrka má u vyzrálého sýru tmavě hnědou barvu.
Mladý sýr má jemně kořeněné, svěží aroma, vyzrálý je pikantnější a má výraznější chuť. Obsah tuku v sušině je 45%.
Výroba
Ibérico je vyroben z pasterizovaného kravského, ovčího a kozího mléka sráženého syřidlem. Sýřenina se tvaruje a solí. Následuje zrání trvající nejméně 25 dní.
Použití sýru Ibérico v gastronomii
Sýr se hodí ke chlebu a vínu, lze jej používat i k zapékání, grilování a ochucování pokrmů.
Dostupnost a skladování
Ibérico je k dostání je ve specializovaných obchodech.
Uchovává se v chladničce, dobře zabalený.
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.