Ibérico

IBÉRICO je polotvrdý sýr na krájení pocházející ze Španělska.

Vzhled, chuť, vůně…

Sýr má tvar válce o průměru 20 cm, jeho hmotnost je 3-4 kg a vysoký je 15 cm. Povrch sýru tvoří vrstva parafinu zabraňující vysychání. Kůrka má u vyzrálého sýru tmavě hnědou barvu.

Mladý sýr má jemně kořeněné, svěží aroma, vyzrálý je pikantnější a má výraznější chuť. Obsah tuku v sušině je 45%. 

Výroba

Ibérico je vyroben z pasterizovaného kravského, ovčího a kozího mléka sráženého syřidlem. Sýřenina se tvaruje a solí. Následuje zrání trvající nejméně 25 dní.

Použití sýru Ibérico v gastronomii

Sýr se hodí ke chlebu a vínu, lze jej používat i k zapékání, grilování a ochucování pokrmů.

Dostupnost a skladování

Ibérico je k dostání je ve specializovaných obchodech.

Uchovává se v chladničce, dobře zabalený.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.