Idiazábal
IDIAZÁBAL je tvrdý sýr původem za Španělska.
Původ a historie
Idiazábal se vyrábí na severu Španělska a je pojmenován podle stejnojmenné vesnice. V roce 1987 získal značku Donominacion de Origen, tedy španělskou chráněnou značku původu.
Vzhled, chuť, vůně...
Idiazábal má tvar válce a hmotnost 1-3 kg. Těsto má barvu slonové kosti a je pevné, kůrka je světle žlutá. U uzené varianty sýru je kůrka až hnědá. Obsah tuku v sušině je 45 %.
Chuť tohoto sýru je lehce pikantní, připomíná spálený karamel a slaninu, vůně po ovčím mléce je výrazná.
Výroba
Tento sýr je vyroben z čerstvého ovčího mléka sráženého přirozeným syřidlem. Rozdrobená sýřenina se lisuje a vkládá do válcových forem. Sýr se nasolí a nechá zrát 2-5 měsíců.
Použití sýra Idiazábal v gastronomii
Sýr je po nastrouhání vhodný k zapékání a ochucení různých pokrmů.
Dostupnost a skladování
Tento sýr je k dostání je ve specializovaných prodejnách.
Uchovává se v chladničce, dobře zabalený.