Itakomachi

ITAKOMACHI, nebo též Akitakomachi, je mezinárodní označení pro odrůdu krátkozrnné rýže (Oryza sativa).

Výskyt a historie

Akitakomachi se pěstuje v japonské oblasti Akita, kde byla křížením vyšlechtěna v roce 1975. Nyní se pěstuje i v jiných státech světa, např. v Itálii.

Vzhled a vlastnosti

Tato odrůda je velmi podobná rýži Koshihikari, je však méně lepivá. Stejně jako Koshihikari má i Akitakomachi krátká a zakulacená zrna. Obsahuje velké množství vody a díky tomu si po uvaření zachovává svůj tvar.

Použití Itakomachi v gastronomii

Používá se především k přípravě tradičních japonských pokrmů, jako je sushi, mochi (koláčky z rýžové pasty podávané k oslavám nového roku) a onigiri (kuličky z vařené rýže balené do řasy Nori, uprostřed se skrývá sušená švestka, kousek uzeného lososa apod.).

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.