Jablečný ocet
JABLEČNÝ OCET – anglicky apple cider vinegar je ocet vyráběný z jablek, jablečného vína nebo moštu.
Zdravý a výrazný
Jablečný ocet obsahuje silné aromatické látky a je skvělý pro dochucování zeleninových pokrmů. Je výborný pro zlepšení metabolismu, pomáhá při hubnutí.
Historie
Jablečný ocet znali již staří Římané a Řekové i Egypťané a Babylóňané. Ti všichni ho používali pro jeho léčivé účinky.
Vzhled, chuť a vůně
Jablečné octy jsou jemně nakyslé, chutnají po ovoci, mají charakteristické jablečné aroma. Chuť i vůně jsou velmi specifické a ne každému budou libé.
Druhy
Jablečný ocet dělíme na přírodně zakalený a přefiltrovaný. Lépe je upřednostnit ocet zakalený.
Zdraví a vitamíny
Obsah kyseliny je 5 %, obsah zbytkového alkoholu je 0,5 % obj. Ocet obsahuje také aromatické látky, zbytkový cukr, draslík, vápník, hořčík, sodík, fosfor či železo a vitamin C z jablečného moštu. Dále obsahuje vitaminy skupiny B, kyselinu panthotenovou a kyselinu listovou.
Při výrobě jsou zachovány i pektiny a balastní látky, které se usazují u dna láhve.
Použití v gastronomii
Jablečnými octy se ochucují zeleninové pokrmy, saláty nebo čatní. Jablečným octem se zjemňují i sladké pokrmy nebo jablečné omáčky.
Používá se pouze zředěný s vodou.
Výroba
Základními surovinami pro výrobu tohoto octa jsou jablka, jablečné víno, mošt nebo jablečná šťáva.
Dostupnost a skladování
K dostání je v supermarketech nebo ve specializovaných prodejnách s octy a oleji. Uchovává se v temnu, bez přístupu vzduchu.
Léčivé účinky
- posiluje metabolismus
- podporuje imunitu
- odstraňuje toxiny z těla
- zlepšuje trávení
- podporuje srážlivost krve
- pozitivně působí při menstruaci
- snižuje hladinu cholesterolu
- pomáhá při hubnutí
- pomáhá při nachlazení, při vysokém krevním tlaku