Jarlsberg

JARLSBERG je norský sýr určený ke krájení.

Vzhled, chuť, vůně…

Jarlsberg má kulatý tvar o průměru 30 cm, jeho hmotnost je asi 10 kg a výška 10 cm. Těsto je zlatožluté s většími oky, které připomínají Ementál. Tento sýr chutná lahodně s ořechovým nádechem. Obsahuje 45 % tuku v sušině.

Výroba

Jarlsberrg se vyrábí z kravského mléka sráženého syřidlem. Na jemná zrna rozřezaná sýřenina se ukládá do forem na dva dny a zde se také lisuje. Bochníky omývané solným roztokem zrají v chladných sklepech nejméně 100 dní, mohou zrát ale až 10 měsíců. Povrch sýru se omývá solankou a kartáčuje.

Použití sýru Jarlsberg v gastronomii

Hodí se na chleba spolu s lososem a ostatními norskými specialitami, je vhodný také k zapékání nebo samotný jako svačinka.

Dostupnost a skladování

Je k dostání ve specializovaných obchodech, ale i v supermarketech. Uchovává se v chladničce zabalený do pergamenu a hliníkové fólie.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.