Jarlsberg
JARLSBERG je norský sýr určený ke krájení.
Vzhled, chuť, vůně…
Jarlsberg má kulatý tvar o průměru 30 cm, jeho hmotnost je asi 10 kg a výška 10 cm. Těsto je zlatožluté s většími oky, které připomínají Ementál. Tento sýr chutná lahodně s ořechovým nádechem. Obsahuje 45 % tuku v sušině.
Výroba
Jarlsberrg se vyrábí z kravského mléka sráženého syřidlem. Na jemná zrna rozřezaná sýřenina se ukládá do forem na dva dny a zde se také lisuje. Bochníky omývané solným roztokem zrají v chladných sklepech nejméně 100 dní, mohou zrát ale až 10 měsíců. Povrch sýru se omývá solankou a kartáčuje.
Použití sýru Jarlsberg v gastronomii
Hodí se na chleba spolu s lososem a ostatními norskými specialitami, je vhodný také k zapékání nebo samotný jako svačinka.
Dostupnost a skladování
Je k dostání ve specializovaných obchodech, ale i v supermarketech. Uchovává se v chladničce zabalený do pergamenu a hliníkové fólie.