Jelec jesen
Vyskytuje se v řekách a jezerech severně od Alp až po Ural a dále k Sibiři. Jelec jesen byl s úspěchem vysazen v západní Evropě, na jihu se nevyskytuje vůbec.
Vzhledem ryba připomíná tlouště, je ale štíhlejší a má vyšší hřbet. Spodní ploutve jsou červené, boky stříbřité. Jelec jesen může dosahovat délky až 80cm, většina ryb ale měří 30-40cm, váží asi 4kg.
Stejně jako ostatní jelci má i jesen hodně kostí, není proto oblíbenou konzumní rybou. Je vhodný ke smažení, grilování nebo nakládání nakyselo. Před tepelnou úpravou je třeba jesena naložit na 1 hodinu do octa, kosti tak změknou.
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.