Jelení kýta
Kýta se svými jednotlivými částmi je nejlahodnější částí jeleního masa. Celá kýta (s pánevní kostí a přiléhajícím zadním kolenem) z dospělého jelena má hmotnost až 15kg.
Z vykostěné kýty rozdělené na části připravujeme pečeni.
Spodní šál – je vhodný k pečení vcelku. Pokud maso pochází ze staršího kusu zvěře, hodí se k dušení. Z masa spodního šálu mladších zvířat můžeme připravit řízky, po nakrájení na kostky připravíme guláš nebo ragú. Maso je tmavé, červenohnědé, libové, hrubě vláknité a má pevnou strukturu. Musí se krájet napříč svalovými vlákny.
Vrchní šál – hodí se k pečení a dušení, po nakrájení napříč svalovými vlákny připravujeme řízky a steaky. Maso je vhodné i na grilování a na minutky.
Spodní šál – je vhodný k pečení vcelku. Pokud maso pochází ze staršího kusu zvěře, hodí se k dušení. Z masa spodního šálu mladších zvířat můžeme připravit řízky, po nakrájení na kostky připravíme guláš nebo ragú. Maso je tmavé, červenohnědé, libové, hrubě vláknité a má pevnou strukturu. Musí se krájet napříč svalovými vlákny.
Vrchní šál – hodí se k pečení a dušení, po nakrájení napříč svalovými vlákny připravujeme řízky a steaky. Maso je vhodné i na grilování a na minutky.
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.