Jeřábek lesní

Ve střední Evropě se jeřábek lesní vyskytuje jen místy, rozšířenější je na severovýchodě Evropy a v Asii. Jeřábci žijí skrytě v jehličnatých a smíšených lesích s hustým porostem keřů. Živí se pupeny a semeny, lesními plody a bobulovým ovocem. Přes den se zdržují na zemi, v noci na stromech. V Česku se jeřábek hojněji vyskytuje na jihozápadě, je u nás chráněným druhem.

Dospělý jeřábek lesní dosahuje délky asi 35cm. Kohouti a slepice si jsou podobní, žijí monogamicky.

 

Maso jeřábka lesního

Jemné maso jeřábků lesních patří k delikatesám. V naší kuchyni se připravuje jen ojediněle. Nejlepší chutí se vyznačují především mladí ptáci, které vcelku pečeme nebo dusíme.

Jeřábky můžeme rozkrojit na poloviny a opékat na grilu.

Stehýnka a vykostěná prsíčka jsou vhodná ke smažení, dušení nebo uzení.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.