Jeseter velký
Je rozšířený od severního polárního kruhu po Maroko a ve Středozemním moři. Jeseteři se dnes loví jen vzácně, jejich stavy výrazně poklesly.
Poznávacím znakem ryb jsou řady kostěných destiček na bocích a podél hřbetu. Nos, tzv. rypec, je silně protáhlý. Před ústy jsou dva páry vousků, sloužících jako hmatový orgán. Jeseter velký dorůstá do délky max. 3,50m a dosahuje hmotnosti až 280kg, většinou měří 1-2m.
Maso je křehké a libové, vhodné ke smažení a dušení. Menší jeseteři se před tepelnou úpravou stahují z kůže, větší se krájí na kotlety i s kůží.
Výlov jeseterů se orientuje především na produkci kaviáru.
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.