Ježovka dlouhoostná

Ježovka dlouhoostná patří do kmene ostnokožců. Vyskytuje se v teplejších pásmech evropské části Atlantského oceánu a také ve Středozemním moři. Zdržuje se v hloubkách do 80m, živí se porosty mořských řas na skalách. Ježovka dlouhoostná je nejdůležitějším jedlým druhem ježovek v Evropě.

Tělo ježovek tvoří kulatý nebo zploštělý vápenatý krunýř, sestávající z mnoha jednotlivých, pevně spojených vápenatých destiček. Krunýř a ostny ježovek pokrývá kůže. Zbarvení je tmavofialové po hnědozelenou, někdy bývá zlatohnědé nebo černé. Schránka těchto živočichů dosahuje průměru asi 7cm.

Ke konzumaci jsou vhodné pouze oranžové gonády ježovek, které se zpravidla prodávají syrové. Lze je upravit i tepelně, vařením nebo gratinováním.

 

Z kulinářského hlediska je v Peru a Chile důležitá ježovka chilská, v Austrálii a na Novém Zélandu ježovka s názvem black sea urchin.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.