Kari

Kari je nejznámější kořeninovou směsí. Pochází z Indie, vynalezli ji ale Angličané. Kari se skládá z mletých druhů koření, většina směsí obsahuje 10-20 jednotlivých koření, někdy i více. Žlutá barva směsi pochází z mletého kořene kurkumy. Pokud má směs barvu do červena znamená to, že obsahuje více chilli prášku a je tedy ostřejší. Dalšími přísadami ve směsi kari jsou pepř, nové koření, zázvor, kardamom, římský kmín, koriandr, ale také skořice, hřebíček, paprika, kayenský pepř či muškátový květ. Do některých kari směsí se také přidává sůl. Známe několik druhů kari. Kari prášek Bengalen - je extrémně pikantní. Kari prášek Madras - je velmi aromatický, intenzivní, ovocně jemný. Kari prášek Ceylon - chutná slaně po moři, má vyšší podíl pepře. Kari prášek Vindaloo - je velmi jemný a trochu nakyslý. Všechny kari směsi jsou ovocně kořenité až škrábavě ostré. Ochucují se jím rybí, masité i zeleninové pokrmy, patří k rýži. Kari je možné koupit v každém supermarketu, speciální směsi ale najdeme pouze v obchodech s kořením nebo v asijských prodejnách potravin. Směsi uchováváme v temnu, chladu, vzduchotěsně uzavřené. Vydrží tak poměrně dlouhou dobu.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.