Kaštanový med
KAŠTANOVÝ MED - med z květů kaštanu
Původ a výskyt
Med z nektaru kaštanovitých stromů se vyrábí nejčastěji v Americe, Japonsku a Evropě. Populární je zejména v Itálii, Francii a Řecku, kde se i pořádají festivaly kaštanového medu. Včely sbírají nektar na tento med na jaře, v květnu a červnu, kdy tyto stromy kvetou.
Vzhled, chuť, vůně…
Kaštanový med je tmavý, světle hnědý až hnědočerný. Díky vysokému obsahu fruktózy snadno krystalizuje. Má specifickou chuť, s mírně nahořklou, tříslovitou příchutí, kaštanovité stromy totiž mají hodně tříslovin.
Zdraví
Tento med obsahuje železo, čímž stimuluje krvetvorbu a podporuje srdeční činnost. Čistí játra a trávicí ústrojí. Doporučuje se pacientům po operaci žlučníku. Obsahuje také hodně pylu a minerální soli, je tak velmi výživný.
Použití kaštanového medu v gastronomii
Díky své chuti se med hodí k archivním sýrům, ricottě, pecorinu nebo stracchinu. Je vhodný na slazení kávy, protože nemění její chuť.