Kaštanový med

KAŠTANOVÝ MED - med z květů kaštanu

Původ a výskyt

Med z nektaru kaštanovitých stromů se vyrábí nejčastěji v Americe, Japonsku a Evropě. Populární je zejména v Itálii, Francii a Řecku, kde se i pořádají festivaly kaštanového medu. Včely sbírají nektar na tento med na jaře, v květnu a červnu, kdy tyto stromy kvetou.

Vzhled, chuť, vůně…

Kaštanový med je tmavý, světle hnědý až hnědočerný. Díky vysokému obsahu fruktózy snadno krystalizuje. Má specifickou chuť, s mírně nahořklou, tříslovitou příchutí, kaštanovité stromy totiž mají hodně tříslovin.

Zdraví

Tento med obsahuje železo, čímž stimuluje krvetvorbu a podporuje srdeční činnost. Čistí játra a trávicí ústrojí. Doporučuje se pacientům po operaci žlučníku. Obsahuje také hodně pylu a minerální soli, je tak velmi výživný.

Použití kaštanového medu v gastronomii

Díky své chuti se med hodí k archivním sýrům,  ricottě, pecorinu nebo stracchinu. Je vhodný na slazení kávy, protože nemění její chuť.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.