Kefalotiri

KEFALOTIRI je sýr určený ke krájení původem z Řecka.

Historie

Historie tohoto sýru sahá až do byzantské éry, považuje se za předchůdce všech tvrdých řeckých sýrů.

Vzhled, chuť, vůně…

Kefalotiri má tvar zvlněného bochníku, připomíná proto klobouk. Jeho hmotnost je asi 10 kg, výška 25 cm a průměr asi 50 cm. Obsah tuku v sušině je 45%. Sýr je velmi tvrdý, světle žlutý a chutná pikantně a mírně nakysle, je slabě slaný a lahodný.

Výroba

Kefalotiri se vyrábí z čerstvého kozího nebo ovčího mléka, které se sražené lisuje ve formách, solí se a znovu lisuje. Ve vlhkých a chladných sklepech sýr zraje 2-3 měsíce.

Použití sýru Kefalotiri v gastronomii

Tento sýr bývá součástí mnoha řeckých jídel, např. musaky. Přidává se k těstovinám, masu a vařeným zeleninovým jídlům. Hodí se také ke strouhání, na pizzu či do salátů.

Dostupnost a skladování

K dostání je v každém řeckém obchodě s potravinami.

Dobře zabalený do pergamenu a hliníkové fólie vydrží v chladničce několik dní.

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.