Kmínový olej

KMÍNOVÝ OLEJ – výchozí surovinou pro získání tohoto oleje jsou semena kmínu černého. K dostání je pouze v prodejnách se zdravou výživou.

Původ a historie

Olej ze semen kmínu používali už starověcí Egypťané a také obyvatelé Asie a Afriky při slabosti, prochladnutí, a bolestech hlavy.

Současnost

V současné době lze kmínový olej sehnat v prodejnách se zdravou výživou. Je skvělý při léčbě mnoha nemocí.

Vzhled, chuť a vůně…

Kmínový olej má trpkou, kořeněnou chuť a tmavě žlutou barvu. Patří k neobvyklým rostlinným olejům.

Zdraví a vitamíny

Kmínový olej obsahuje více než 100 rozmanitých živin. Vitaminy A, B1, B2, B3, B6, D, E a širokou škálu minerálů, například vápník, hořčík, železo, zinek, fosfor, měď a draslík. Typická je přítomnost aromatické silice, ve které jsou nejdůležitější složky karvon a limonen. Ty pomáhají při problémech s trávením.

Díky nigelinu pomáhá kmínový olej astmatickým pacientům.

Použití kmínového oleje v gastronomii

Kmínový olej se používá při vaření a bývá součástí bylinných léků. Přidávat ho můžeme do salátů i konzumovat samotný.

Léčivé účinky

- zlepšuje trávení

- pomáhá otevření dýchacích cest při astmatu

- zlepšuje strukturu vlasů a nehtů

- zlepšuje pleť

- má vysoký obsah antioxidantů

- pomáhá při snižování bolesti revmatoidní artritidy

- pomáhá proti nespavosti

- tlumí bolesti zubů

- působí i proti ukládání tuku v cévách

- normalizuje krevní tlak

- odvodňuje a detoxikuje

- přináší úlevu při nadýmání

- podporuje tvorbu mateřského mléka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.