Kmínový olej
KMÍNOVÝ OLEJ – výchozí surovinou pro získání tohoto oleje jsou semena kmínu černého. K dostání je pouze v prodejnách se zdravou výživou.
Původ a historie
Olej ze semen kmínu používali už starověcí Egypťané a také obyvatelé Asie a Afriky při slabosti, prochladnutí, a bolestech hlavy.
Současnost
V současné době lze kmínový olej sehnat v prodejnách se zdravou výživou. Je skvělý při léčbě mnoha nemocí.
Vzhled, chuť a vůně…
Kmínový olej má trpkou, kořeněnou chuť a tmavě žlutou barvu. Patří k neobvyklým rostlinným olejům.
Zdraví a vitamíny
Kmínový olej obsahuje více než 100 rozmanitých živin. Vitaminy A, B1, B2, B3, B6, D, E a širokou škálu minerálů, například vápník, hořčík, železo, zinek, fosfor, měď a draslík. Typická je přítomnost aromatické silice, ve které jsou nejdůležitější složky karvon a limonen. Ty pomáhají při problémech s trávením.
Díky nigelinu pomáhá kmínový olej astmatickým pacientům.
Použití kmínového oleje v gastronomii
Kmínový olej se používá při vaření a bývá součástí bylinných léků. Přidávat ho můžeme do salátů i konzumovat samotný.
Léčivé účinky
- zlepšuje trávení
- pomáhá otevření dýchacích cest při astmatu
- zlepšuje strukturu vlasů a nehtů
- zlepšuje pleť
- má vysoký obsah antioxidantů
- pomáhá při snižování bolesti revmatoidní artritidy
- pomáhá proti nespavosti
- tlumí bolesti zubů
- působí i proti ukládání tuku v cévách
- normalizuje krevní tlak
- odvodňuje a detoxikuje
- přináší úlevu při nadýmání
- podporuje tvorbu mateřského mléka