Kostival lékařský

KOSTIVAL LÉKAŘSKÝ – latinsky Symphytum officinale, lidově též zvaný medunice, černý kořen, volský jazyk, lupen sladký, kobylí mléko, kostihoj, nebo celíkový kořen.

Nenápadný lidový léčitel

Kostival se hojně využíval k léčení mnoha neduhů, používá se do mastí, tinktur, odvarů i čajů. Dnes ho sušený seženeme pouze v lékárně. Používá se k dochucování jídel.

Původ, historie a výskyt

Kostival lékařský je jako léčivá rostlina zmiňován již od 12. století.

Roste především v Evropě (kromě severní a jižní části), východní hranice výskytu je v oblasti Střední Asie. Byl zavlečen i do Severní Ameriky.

Nalezneme ho na vlhčích stanovištích, jako jsou břehy řek a potoků, vlhké louky, vlhká pole nebo lužní lesy. Roste především na hlinitých až jílovitých půdách, bohatých na živiny, slabě zásaditých až slabě kyselých. V Česku roste od nížin až po vyšší horské polohy.

Vzhled, chuť a vůně…

Kostival dorůstá až do výšky 1 metru. Listy jsou podlouhlé, kopinaté a zužují se do řapíku. Okvětní lístky mají barvu v odstínech načervenalé, fialové, modrofialové a červenofialové. Kostival má černý řepovitý uvnitř bělavý oddenek.

Chuť kostivalu je čerstvá, kořenitá a jeho vůně není nijak výrazná.

Zdraví a vitamíny

Obsahuje třísloviny, slizové látky, silice a škodlivé pyrolizidinové alkaloidy max. 0,3 %. Kořen a listy by se měly užívat vně, protože alkaloidy mohou být karcinogenní a při delším vnitřním užívání mohou poškozovat organismus.

Používá se především jako mast nebo jako tinktura na obklady – na zlomeniny, při zánětu žil, při pohmožděninách.

Použití kostivalu v gastronomii

Používáme lodyhy a listy čerstvé, kořeny sušené a mleté.

Toto koření se užívá jen v malém množství.

Ochucují se jím saláty a polévky, lze ho jíst i jako zeleninu. Dříve se kostival přidával do omelet.

Sběr a uchovávání

K dostání je jen sušený kostival, a to pouze v lékárnách. Čerstvý je možné natrhat v přírodě. Zabalený do mikrotenového sáčku vydrží několik dní v chladničce.

Kořen se sbírá na jaře před začátkem vegetace nebo na podzim. Rychle se omyje a rozpůlí, suší na slunci nebo při umělé teplotě, která nesmí být vyšší než 45 °C.

Léčivé účinky

- ovlivňuje krevní oběh

- působí mírně projímavě

- zmírňuje bolest

- podporuje regeneraci tkání

Při vnitřním užití pomáhá při

- tuberkulóze kostí

- pohmožděninách

- při kašli

- bronchitidě

- bolesti na prsou

- žaludečních vředech

- i při těžších nemocech krvácení a křečích žaludku

- dvanácterníkových vředech

- při zánětu pohrudnice

- poruchách trávicích orgánů

- úplavici

- nemocech ledvinových

- zahlenění dýchacích cest

- a zlomeninách.

Zevně se používá k obkladům na

- rány

- vředy

- zanícené žlázy.

Kostival lékařský byl v České republice vyloučen z oficiálních lékopisů a doporučuje se jen k vnějšímu použití. Pokud se užívá vnitřně, tak jen ve velmi malých dávkách a po velice krátkou dobu. Existuje podezření na poškození jater a na rakovinotvorné alkaloidy.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.