Krab bradavčitý

Vyskytuje se ve východním Atlantiku, je rozšířený v celém Středozemním moři. Hospodářský význam má krab bradavčitý pouze ve Středomoří, prodává se na trzích s rybami v Itálii, Chorvatsku a Turecku. Tento druh kraba žije v mělkých úsecích podél skalnatého pobřeží. Aktivní je v noci, kdy shání potravu.

Krunýř je značně trnitý, hřbet je pokrytý mnoha hrbolky. Zadní pár končetin je na rozdíl od plovoucích krabů jednoduchý, zadní články nejsou přetvořené na ploutvičku. Na předním okraji krunýře je po obou stranách 6-7 ostrých zubů. Prsty klepet jsou sytě černé. Hřbetní krunýř kraba bradavčitého může dosáhnout šířky 10cm. Velcí jedinci jsou útoční, při manipulaci s nimi je třeba dbát opatrnosti.

Podíl masa je nízký, maso je ale velmi chutné. Krabi se vaří v osolené vodě a ihned podávají, nebo se používají při přípravě studených předkrmů.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.