Krab kamčatský

Je rozšířený v západních oblastech severního Tichomoří od Koreje po Kamčatku, na východě přes souostroví Aleuty k západnímu pobřeží Aljašky a na jih ke kanadskému pobřeží Tichého oceánu. Loví se intenzivně v celém areálu výskytu. Z důvodů značně klesajících stavů kraba kamčatského byly zavedeny ochranné předpisy – mladší samci s krunýřem do 137mm a samice se nesmí lovit. Po vylovení se krabi zpravidla vaří ihned na palubě lodi, vyvážejí se pouze mražení nebo zpracovaní v konzervách.

Poznávacím znakem jsou krátké trny na hřbetním krunýři a na nohách. Zbarvení těla je červenofialové, šířka krunýře je max. 20cm.

Krab kamčatský má maso vynikající chuti, výtěžek masa je poměrně vysoký. K dostání je předvařené maso v konzervách – King crab meat nebo chatka (kamčatské krabí maso). Hodí se na přípravu studených pokrmů.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.